Welke wijn serveer je bij stoofvlees friet?

Welke wijn serveer je bij stoofvlees friet?

Annick Boel-De Wilde
28 februari 2020 om 18:32

Welke wijn serveer je bij stoofvlees friet? Tja de meeste mensen zouden zeggen bier natuurlijk en misschien liefst een donker biertje maar wat als je net als ik geen bierdrinker bent ? … gelukkig is er dan wijn.
Hieronder vind je alvast mijn 5 wijntips:

Rosé wijn

1. Rosato
Tijdens een mooie lente of zomerdag, maak ik graag stoofvlees friet klaar met een rauwkostslaatje en tomaat. En dan kies ik graag voor een heerlijk koele rosé wijn, maar dan wel een eerder kruidige en stevige rosé. De Rosato Canté van Nizza Silvano is hierbij een perfecte match.

Rode wijn

2. Nebbiolo d’Alba
Als ik stoofvlees klaarmaak met rozemarijn, wortel en selder, dan ga ik eerder voor een volle, krachtige rode wijn met mooie tannines en kruidigheid. Een Nebbiolo met minstens 12 maanden houtrijping doet het hier schitterend bij zoals een Langhe Nebbiolo van Olivero Mario of Anna Maria Abbona.
Tijdens de herfst en de wintermaanden wanneer het tijd is voor dampige stoofpotjes dan verkies ik een Roero die minstens 24 maanden houtrijping heeft.

nebbiolo il chiosso

3. Barbera d’Alba
Soms maak ik het stoofvlees ook klaar zoals mijn mama het vroeger ook altijd deed. Sweet memories! Zij maakte stoofvlees met een beetje tomatenpuree, wat ketchup of een scheutje balsamico-azijn. In dat geval kies je beter voor een Barbera maar met toch wat houtrijping zoals de Barbera d’Alba Superiore van Nizza Silvano of van La Ganghija

4. Barbaresco of Barolo
Soms gebeurt het op een zondag dat we nog lang nagenieten aan tafel met een goed glas wijn en dan open ik graag een vrij complexe en stevige wijn zoals een Barbaresco of een Barolo.

Witte wijn

5. Nascetta
Voor diegene die echt geen rode wijn lusten, als je dan toch voor wit wil gaan, neem dan een strakke witte wijn met wat kruidigheid in de afdronk zoals een Langhe Nascetta. Door de smaken van roze pompemoes, salie en rozemarijn matcht deze ook perfect met een witloofslaatje erbij.

Nog een gouden tip: maak je stoofvlees een dag op voorhand klaar om de smaken goed te laten intrekken.
Ben je nog op zoek naar een lekker recept voor stoofvlees te bereiden: kijk dan eens op de website van Dagelijkse Kost met Jeroen Meus.

PS/ en het lekkerste stoofvlees vind je uiteraard in de Klasseslagerij van mijn schoonbroer Raf Boel ?

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.