Maand: februari 2023

16 februari 2023/Annick Boel-De Wilde

Masterclass met Gianluca di Taranto

Gisteren heb ik een schitterende avond beleefd met de alumni van sommeliers-conseil tijdens de masterclass met Gianluca di Taranto. Ik had jullie al een sneak preview gegeven in mijn stories maar nu deel ik met jullie graag een uitgebreider verslag.

Oud-student sommeliers-conseil (2013) en top-sommelier Gianluca di Taranto, op zijn palmares staan Restaurant Zilte, The Jane, en nu wine director van de groepen Sanglier des Ardennes & La Petite Merveille, gaf een masterclass over zijn recent verschenen boek “De Druif”

Een uiteenzetting over de onbekende autochtone druivenrassen met telkens een degustatie van de wijnen gemaakt van het specifieke druivenras.

Een bespreking van alle 9 druivenrassen gaat hier wat te lang worden, maar uiteraard wil ik graag de 2 autochtone druivenrassen die hij uitgekozen had uit de regio Piemonte (en ook zijn favorietjes zijn ?  ) met jullie delen:

Lees meer
3 februari 2023/Annick Boel-De Wilde

Erbaluce, autochtone witte druif uit Piemonte

Erbaluce, autochtone witte druif uit Piemonte maar wie kent het niet?

Juist, de meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord, ook veel professionals niet. Reden te meer om wat extra aandacht te besteden aan deze autochtone druif uit Caluso, een klein wijngebied ten noordwesten van Piemonte aan de grens van Valle d’Aosta.

Wie Piemonte zegt, denkt in de eerste plaats aan Nebbiolo, Barbera en Moscato, in de tweede plaats aan Dolcetto, Arneis en misschien zelfs aan de Cortese of de Favorita, maar zelden zal iemand de Nascetta, Timorasso of Erbaluce noemen. Dat is jammer, want zij hebben zoveel meer te bieden dan wordt aangenomen.

Lees meer