16 maart 2021/Annick Boel-De Wilde

Hoe bereid je hopscheuten en welke wijn serveer je bij hopscheuten?

Een vraag die ik mij al dikwijls gesteld heb: hoe maak ik hopscheuten klaar en welke wijn serveer ik daar nu bij?

Gisteren passeerde de vrouw van de groenteboer en zij vroeg mij of ik wat hopscheuten moest hebben, want ze hadden een portie extra kunnen bemachtigen bij de teler in Poperinge. ?
Dat moest ze mij natuurlijk geen 2 keer vragen want ik stond al een hele tijd te popelen om zelf hopscheuten te kunnen maken. ?
Met de verplichte sluiting van de horeca door de corona kunnen we ze nu niet op restaurant eten en natuurlijk wou ik zelf eens uittesten om ze klaar te maken.
En bovendien wilde ik ook uitzoeken welke wijn daar nu best bij zou passen. Je zou denken … hopscheuten dat is toch met een wit streekbiertje ?  … maar tja als je zoals ons geen bier lust, dan zoeken we een alternatief voor een passende wijn erbij.?

Lees meer
6 januari 2021/Annick Boel-De Wilde

Geen Driekoningen maar La Befana in Italië

Op 6 januari, vieren ze geen Driekoningen maar La Befana in Italië.  De dag waarop wij Driekoningen vieren en daarmee de kerstperiode afsluiten, wachten de Italianen – vooral de kinderen – vol spanning op la Befana: een oude heks op een bezem die de kinderen cadeautjes brengt. Wat deze eeuwenoude traditie precies inhoudt, vertel ik je graag hieronder.

Lees meer
panettone
13 november 2020/Annick Boel-De Wilde

Geen Kerstmis zonder panettone

In Italië is het geen kerstmis zonder een echte panettone. Maar wat is een panettone precies?

De klassieke panettone is een Italiaans luxebrood dat gevuld is met rozijnen en geconfijt fruit. Maar als je het proeft zal het je weinig aan brood doen denken. Want dankzij zijn luchtige structuur heeft het eigenlijk meer weg van een cake.

De panettone is al eeuwenlang het traditionele kerstgebak van Milaan. Maar al snel werd het ronde brood populair in de hele regio en met verloop van tijd zelfs over het hele land.

En zoals een echte Italiaan het betaamt, moet de panettone geserveerd worden in plakken bij de koffie of thee, maar het wordt ook dikwijls als dessert gegeten met een glas zoete wijn, zoals een Moscato d’Asti.

Adriano-Moscato d'asti

Geschiedenis

Zoals bij veel andere Italiaanse tradities bestaat er een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de panettone. Hoofdrolspeler in dit verhaal is Toni, een jonge edelman die tot over zijn oren verliefd is op Adalgisa, de dochter van een Milanese bakker.

Om dichter bij zijn geliefde te kunnen zijn, bood hij zichzelf aan om te werken in de bakkerij als bakkersknecht. En dat mocht ook, en zo stond hij elke nacht deeg te kneden voor het brood van de volgende ochtend.

Maar de zaken gingen blijkbaar slecht. Dus zag Toni zijn kans om in een goed daglicht te komen bij zijn mogelijke schoonvader.

Zo verzon hij de slimste streken om aan boter te komen, zodat hij het brood lekkerder kon maken. En dat werd al gauw opgemerkt door de klanten. Al snel kwamen ze van heinde en verre toestromen om Toni’s brood te kopen. Dat leverde Toni niet alleen een gelukkige en welgestelde bruid op, maar ook een culinaire erfenis. Want nog altijd genieten de Milanezen van zijn beroemde pan di Toni, panettone.

Volgens anderen zou de panettone zijn naam dan weer te danken hebben aan hertog Ludovico il Moro, die het lang geleden in Milaan voor het zeggen had. Toen hij het brood voor het eerst in zijn handen had, zou hij het blijkbaar groot brood hebben genoemd, of ‘panettone’.

Varianten

Ondertussen bestaan er al veel varianten op de originele panettone zoals met amandelen en hazelnoten uit de Langhe, met peer en chocolade, etc….
Wist je trouwens dat aan het maken van de traditionele en ambachtelijke panettone weken van intensief werk vooraf gaan? Ik heb hier enkele foto’s van het volledige bereidingsproces van de ambachtelijke bakkerij “panificio” Le Bontà di Cinzia in Borgomale.

Hoe wordt panettone gemaakt?

Cinzia start van een zuurdesemdeeg en deze moet dan dagen rijzen en rusten vooraleer het gebakken kan worden.
Het deeg wordt dan in een typische bakvorm afgebakken, een soort grof bruin papier met gouden kruisen erop.

Eens dat de panettone gebakken zijn en uit de oven komen, hangen zo ook omgekeerd te drogen vooraleer deze in een mooie geschenkverpakking ingepakt worden en verkocht worden.
Een meesterwerk voor de Masters van de Slow Food dus.

Lees meer
Stra
8 augustus 2020/Annick Boel-De Wilde

Een ware ontdekking, de wijnen van Azienda Agricola Stra in Novello

Een ware ontdekking de wijnen van Azienda agricola Stra, dat is de eigenlijk nog een understatement. Ondertussen al enkele dagen terug in hometown, was en plas volledig geklaard, maar de vele schitterende bezoeken tijdens ons verblijf in Piemonte blijven hangen in onze gedachten.  Jullie hebben al kunnen meegenieten van enkele verhalen maar ons bezoek aan Azienda Agricola Stra in Novello wil ik toch nog supergraag met jullie delen.

Lees meer