verse pasta

Verse pastadeeg met ei

Annick Boel-De Wilde
29 februari 2020 om 14:15

Een weekend vol storm en regen, geen weer om een hond door te sturen, (onze Basile ? is sowieso al de letterlijke betekenis van een schoothond) dus besloot ik zoals de Italiaanse mama / nonna zelf verse pasta te maken.

Eigenlijk is het best wel eenvoudig om verse pastadeeg met ei te maken, alles hangt er natuurlijk van af of je met de hand ? gaat kneden of je laat bijstaan door Jef en Jules (in dit geval mijn keukenapparaten Thermomix en Kitchenaid )

Ik heb mijn deeg gemaakt in de Thermomix, eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik dit keukentoestel de numero 1 vind op het vlak van kneden. Nadien heb ik de hulpstukken van de Kitchenaid gebruikt om de pasta uit te rollen en te snijden.

Het geheim van een lekkere verse pasta

Nu het geheim om thuis lekkere verse pasta te maken zit vooral in de keuze van de juiste bloem. Voor deze pastadeeg met eieren gebruik ik de doppio 00 van Mulino Marino. Dit is een zeer fijn gemalen biologische tarwebloem die zorgt voor een elastische structuur van je pastadeeg.

De verhoudingen zijn heel simpel: per 100 gr doppio zero bloem neem je 1 ei en een ½ el extra vergine olijfolie. Een goede kwalitatieve olijfolie geeft ook een vollere en betere smaak aan de vers gemaakte pastadeeg.

Bereiding

Voor mijn bereiding in de thermomix heb ik de volgende ingrediënten in de mengbeker gedaan:
400 gr doppio 00 bloem – Mulino Marino
4 eieren
2 el extra vergine olijfolie – Olio Desiderio

Ik zet thermomix op kneedstand en laat deze een 5-tal minuten kneden.
Nadien haal ik de bol uit de thermomix en bol hem met de handen nog eens goed op. Hiervoor strooi ik wat semola bloem op mijn werkblad, de semola zorgt ervoor dat je deeg niet gaat kleven en gemakkelijker laat opbollen.

Manueel kneden

Je kan uiteraard het deeg ook met de hand maken. Strooi de doppio 00-bloem uit over je werkblad en maak een soort van vulkaan. Doe een ei in het midden en roer het ei zachtjes met een vork door de bloem. Nadien voeg je één voor één de andere eieren toe en blijf de hele tijd mengen. Voeg de extra vergine olijfolie toe voor de smaak en een betere mengbaarheid en blijf mengen tot je een egaal deeg krijgt. Kneed het deeg tot een bal. Doe dit zorgvuldig. Hoe beter je kneedt, hoe beter je de deegbal kunt uitrollen tot pastavellen.

Gebruik semola om te kneden

De bol gaat nu in een grote plastieken kom waar ik eerst wat semola in gestrooid heb, een natte handdoek erover en dan minstens 30 minuten laten rusten. Ik zet de kom gewoonlijk in de oven niet ingesteld qua graden maar met het licht aan.

verse pastabol

Nadien komt de Kitchenaid aan de beurt, de werkwijze is idem dito zoals met een pastamachine. Eerst het deeg met een deegrol uitrollen en in stukken verdelen. Daarna een lap in de Kitchenaid of pastamachine en beginnen op stand 0. Het deeg verschillende keren opnieuw door de Kitchenaid of pastamachine laten glijden en telkens de stand één trapje hoger zetten. Voor deze pasta, de tagliatelle, heb ik tot stand 5 gedraaid, de lappen goed ingestrooid met semola en dan met het andere hulpstuk in slierten versneden.

Over de versneden pasta strooi ik nog wat extra semola, dit om het opnieuw aan elkaar kleven te vermijden, maar je kan deze ook op van die speciale droogrekjes laten drogen.

verse tagliatelle

Belangrijke tips voor het koken van verse pasta

En nu het allerbelangrijkste: een grote pot water opzetten en als ik schrijf veel water dan moet je dat ook serieus nemen. Pasta moet echt kunnen zwemmen! Ik reken altijd op één liter water per 250 gr pasta en als het water goed doorkookt voeg ik 15 gr zout per liter water toe. (een gouden tip van la mamma uit Piemonte) en de pasta maar hooguit 2 minuutjes koken in het water.

Voor de rest keep it simple: Een heerlijke tomatensaus, wat verse parmigiano erover strooien en smullen maar.

Wijntip

Afhankelijk van wat je bij de pasta serveert, maar met een tomatensaus erbij is een Barbera d’Alba een perfecte match.

Barbera d’Alba – Nizza Silvano – €11
Barbara d’Alba – Mario Olivero – €13,5

Buon appetito – Smakelijk

 

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.