Salade Niçoise

Een Salade Niçoise op mijn manier

Annick Boel-De Wilde
21 april 2020 om 14:38

Een Salade niçoise op mijn manier, of schrijf ik beter “una insalata Nizza alla moda mia”? De afgelopen dagen is het echt terrasjesweer en dan wil je toch zalig buiten genieten in de tuin of op je terras.
Ik had een receptje ontdekt van Jeroen Meus maar je kent me ondertussen wel al ? … ik geef er graag mijn eigen touch aan.

Wat heb je allemaal nodig voor de Salade Niçoise?

1 zakje veldsla
2 tomaten
200 gr krielaardappeltjes
150 gr fijne groene boontjes
2 eieren (ja onze kippen zijn terug goed aan het leggen ?)
1 rode ui
8 zoute ansjovisfilets op olijfolie
2 eetlepels ontpitte zwarte olijven
2 tonijnsteaks
40 ml extra vergine olijfolie
1 koffielepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn
peterselie
gearomtiseerde olijfolie met citroen
zwarte peper van de molen
grof zeezout

En hoe begin je er nu aan?

Het langste duurt om alles samen te nemen want eigenlijk is het receptje op 1-2-3 klaar.  Je neemt een grote kookpot met water en zout en doet daar de ongeschilde maar gespoelde krielaardappeltjes in, na een 10-tal minuutjes koken doe je er de sperzieboontjes bij en enkele minuten nadien die je in dezelfde pot ook de eieren erbij. Je laat alles samen nog een 6-8 tal minuutjes pruttelen en dan haal je de eieren uit het water en leg je deze in een schaal met ijswater. Als de boontjes gaar zijn, mag je deze ook bij het ijswater doen om knapperig te blijven. Het kookwater giet je weg en je snijdt de krielaardappeltjes op schijfjes.
Je maakt een vinaigrette met de extra vergine olijfolie, mosterd en azijn. De rode ui snij je op fijne ringen en laat die enkele minuten marineren in wat witte wijnazijn.
Grill de tonijnsteaks op de barbecue of in een grillpan, ik wrijf ze altijd in met een beetje olijfolie om mooi te kunnen grillen. De tonijnsteaks moeten echt niet te lang bakken want ze mogen nog mooi rood zijn van binnen. Dus 2 minuutjes langs één kant en 1 minuutje langs de andere kant is voldoende, eventueel kan je ze ook draaien om een mooie quadrillage te krijgen. Kruiden met zwarte peper van de molen en grof zeezout (na het grillen)

En dan begint de afwerking

Je neemt 2 mooie zomerse borden en daar schik je wat veldsla op, je snijdt de tomaat op kleine blokjes en schikt die op de sla. Je legt de ansjovisfilets, de gepelde eitjes in 4 gesneden, de rode ui, de olijven, de schijfjes aardappel, de boontjes mooi op de salade. Nu kruid je met zwarte peper en grof zeezout en lepelt de vinaigrette er over. Dan leg je de tonijnsteaks er bovenop en net voor het opdienen giet je een klein scheutje gearomatiseerde olijfolie met citroen op de tonijn.

Welke wijn drinken we hier best bij?

Een salade niçoise met gegrilde tonijn, ansjovis, een eitje, olijven,… vraagt toch wel om een iets kruidige wijn maar die ook wel wat frisheid heeft. Hij mag best wat power hebben.
Vandaar dat ik de Rosato Canté van Nizza Silvano hierbij een perfecte match vind.
Hij heeft body, complexiteit maar ook mooie zuren vooral in de aanzet, de kruidigheid vind je terug in de middenbouw en de afdronk.
100% Nebbiolo

langhe rosato cante nizza silvano

Buon appetito en Salute ?

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.