wase asperges met roero arneis

Ze zijn er weer … die heerlijk, lekkere Wase asperges

Annick Boel-De Wilde
15 april 2019 om 12:18

Deze ochtend reed ik langs de Wase akkers en zag dat de aspergetelers al volop bezig waren met het steken van het lekkere witte goud: de asperges. Heerlijk toch, die asperges van Els Vercauteren van Wase asperges in Nieuwkerken-Waas. En bovendien, als je niet veel tijd hebt, en toch lekker wil koken, kan je voor de geschilde asperges gaan. Handig toch?! Ook benieuwd naar het receptje?


Afgelopen weekend heb ik er al klaargemaakt. Samen met een stukje zalmfilet, wat gestoofde lamsoor (neen geen oren van lammetjes ? maar een plant die van nature groeit op de slikken en schorren in Zeeland) Ik heb er een mousselinesaus bij geserveerd.
De zalmfilet heb ik ingestreken met extra vergine olijfolie van Olio Desiderio, gekruid met viskruiden, een scheutje witte wijn erbij en een 20 minuutjes gegaard in de oven op 200°.
De asperges kook ik een 10-tal minuutjes in licht gezouten water.
En dat lekker sausje, dat is zó een simpel receptje dat ik ooit uit een oud Libelle magazine gescheurd heb. Ik neem 3 eierdooiers (thank god ? onze kippen leggen goed) die ik losklop in een pannetje met het sap van ½ citroen en 1 dl water. Dan zet ik dit mengsel op een zacht vuurtje (maar au bain-marie kan ook als je je niet zeker voelt) en blijf kloppen met een garde tot de dooiers licht beginnen stollen. Daarna haal ik mijn pannetje van het vuur en klop er 150 gr ijskoude, in blokjes gesneden hoeveboter onder. Ik kruid de saus af met wat witte peper en zout
Zo dan dresseren op een mooi bord, afwerken met wat peterselie en de stoofde lamsoren en opdienen maar.
‼ Natuurlijk zou ik deze blogpost niet schrijven, moest ik hier een beetje reclame maken voor de gepaste wijnen die je bij de asperges serveert. ☺
✔ Voor asperges “à la flamande” ga ik voor Roero Arneis van Nizza Silvano
✔ Voor asperges met een mousselinesausje beveel ik de “La Rustía” aan van Orsolani omdat deze gegist heeft “sur lie” en die botersmaak terugkomt in de smaak van de wijn.
✔ Als je het graag iets steviger hebt, dan ga ik voor de “Santo Stefano” van Nizza Silvano die 8 maanden barriques gehad heeft en dus perfect matcht met de saus.
En bij jullie ook asperges op het menu één van deze dagen?

➡ Vergeet dan zeker niet je wijn te halen in mijn huiskamerboetiek.
Smakelijk – Buon appetito.

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.