risotto met lentegroente

Risotto alla Primavera

Annick Boel-De Wilde
22 april 2020 om 17:31

Soms heb je van die dagen dat je zegt van “help, ik weet niet wat klaar te maken” šŸ¤” herken jij dat ook? Oef, dan ben ik niet alleen. Ik duik dan in de koelkast en sprokkel wat ingrediĆ«nten samen met als resultaat een lekker gerecht. In dit geval noem ik het “Risotto alla Primavera”.

Ik wou de risotto gemakkelijkheidshalve in mijn Thermomix bereiden (omdat ik ondertussen nog wat mails moest beantwoorden) en vond een interessant receptje in de boekjes van de Kokmadam. Maar dus aangepast naar mijn eigen stijl. Gezien ze het hier superlekker vonden , deel ik het hier graag op mijn blog.

Welke ingrediĆ«nten heb je nodig voor de “Risotto alla Primavera”?

Voor 2 personen:
200 gr risottorijst
1/2 Romanesco (soort van groene bloemkool)
1/2 bakje Parijse champignons
1 limoen (sap + de zeste)
1 langwerpige sjalot
1 teentje knoflook
1 dikke scheut extra vergine olijfolie
400 gr kookvocht van de Romanesco
100 gr Parmigiano Reggiano kaas
125 gr gezouten hoeveboter
1 dikke scheut droge witte wijn
1 kippen of groentebouillonblokje
enkele plukjes bladpeterselie
zwarte peper, zout,

E avanti, we beginnen eraan!

Ik geef jullie de beschrijving voor de traditionele bereiding maar wil je deze in de Thermomix bereiden, dan stuur je mij maar een berichtje voor de omgezette versie.

Hak de sjalot en de look fijn.
Snijd de romanesco in kleine roosjes en spoel in koud water.
Borstel de champignons en snijd in schijfjes.
Maak zeste van de schil van de limoen en pers het sap uit.
Kook de romesco in gezouten water gedurende een 12 tal minuutjes. Giet af maar houd het kookvocht bij.
In een grote pot met stevige bodem doe je een flinke scheut olijfolie, doe de sjalot en look erbij, roer even om en doe dan de rijst erbij.
Roer met een houten lepel alles goed om tot alle rijstkorrels een glazige kleur hebben.
Blus dan met een flinke scheut witte wijn en laat deze al roerend verdampen.
Voeg het kookvocht van de romanesco samen met het bouillonblokje toe, zet het vuur laag , het deksel op de pot en laat een 15 tal minuten garen.
Doe dan de gesneden champignons erbij en roer zachtjes verder tot je merkt dat de rijst en de champignons volledig gaar zijn.
Is het mengsel al wat droog, voeg dan nog wat kookvocht bij om de smeuĆÆgheid te behouden.
Van zodra de risotto gaar is, doe je er de fijn geraspte Parmigiano onder en de in stukjes gesneden boter.
Goed omroeren en op smaak brengen met zwarte peper van de molen en eventueel nog wat zout, maar oppassen want de kaas en de boter kunnen ook al zout overkomen.
De risotto moet smeuĆÆg blijven!
Nu roer je er voorzichtig de romanesco roosjes onder.
Afwerken met de zeste van de limoen en wat bladpeterselie.
Buon appetito!

Welke wijn drinken we hierbij?

De risotto met de boter en de kaas is vrij stevig maar met het sap en de zeste van de limoen komt er terug wat frisheid naar boven. Vandaar dat ik gekozen hebben voor een volle witte wijn, de Erbaluce di Caluso DOCG “La RustƬa” van het wijnhuis Orsolani.
Strogele kleur met mooie schittering.
In de neus mooi rijp fruit zoals witte perzik, peer, maar ook aromatische kruiden, citroenzeste en een licht bittertje wat ook in de afdronk terugkomt.
Qua smaak mooie zuren in de aanzet, mineraliteit,Ā  in de middenbouw komt het effect van de gisting “sur lie” naar boven wat voor extra volheid zorgt en een langere afdronk waar dat licht bittertje ook terug te vinden is.
Salute!

 

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.