Il Chiosso Gattinara - Cantina Vini Alto Piemonte

Prospectie bij Il Chiosso Gattinara

Annick Boel-De Wilde
24 juli 2020 om 09:01
Afgelopen week gingen we op prospectie bij Marco Arlunno van Il Chiosso Gattinara – Cantina Vini Alto Piemonte. Zoals de naam het al zegt, Alto Piemonte: we bevinden ons volledig in het noorden van Piemonte, net onder Lago d’Orta.

Het was best een pittige rit naar zijn wijngaarden, veel bochtenwerk met de jeep op steile hellingen en ook een flinke uitschuiver van ondergetekende tot gevolg, ? een niet echt elegante manier op mijn achterwerk neer te komen tijdens de rondwandeling op de steile hellingen tussen de wijngaarden. Tja wie gaat er nu met sandalen de wijngaarden in …?
Il Chiosso Gattinara - Cantina Vini Alto Piemonte
La Cantina Il Chiosso beschikt over 12 hectare wijngaarden, deze bevinden zich op de Novarese heuvels, in de gemeenten Sizzano, Fara, Ghemme en Gattinara. We hebben o.a. de wijngaard “Galizja” bezocht waar de CRU van Gattinara DOCG, 100% Nebbiolo druif geteeld wordt.
Il Chiosso Gattinara - Cantina Vini Alto Piemonte
Het terroir van deze CRU Gattinara is een oorspronkelijk vulkanische bodem, zeer poreus roodgekleurd graniet-gesteente zoals je ook op de foto’s kan zien. De oorsprong van de Gattinara wijngaarden was een supervulkaan waarbij door de tijd heen de tektonische platen omhoog geduwd werden en dit kwam omdat de Alpen zich dichtbij bevinden. Wist je trouwens dat de aanplant van de Nebbiolo druif op vulkanische bodem enkel terug te vinden is in Gattinara?
De filosofie van Marco is om zo veel mogelijk met natuurlijke producten te werken in de wijngaard en hij bant ook volledig het gebruik van pesticides en insecticiden in de wijngaard. ?
Il Chiosso Gattinara - Cantina Vini Alto Piemonte
De totale productie van het bedrijf omvat jaarlijks slechts een 80.000 flessen. Il Chiosso kiest ervoor om enkel kwalitatief hoogstaande wijnen te maken met een lage productie. Ze hebben enorme investeringen gedaan in de cantina, deze is o.a. uitgerust met temperatuur gecontroleerde vaten om de wijn zo natuurlijk mogelijk te kunnen vinifiëren. De kelder waar de inox vaten staan is gebouwd met speciale stenen uit Puglia die temperatuurschommelingen tegenhoudt.
Wat de vinificatie betreft van de wijnen Ghemme, Gattinara, de fermentatie hiervan gebeurt in inox tanks met nadien opvoeding op grote eikenhouten vaten. Voor de rijping worden er enkel grote foudres gebruikt om zoveel mogelijk de karakteristieken van elke specifieke wijn te behouden en dat proef je ook direct in het glas. ???
Il Chiosso beschikt over een ruim aanbod van wijnen waaronder:
  • witte wijn van de Erbaluce druif,
  • een Rosato van 100% Nebbiolo,
  • de klassieke Nebbiolo in 2 versies: een versie op eikenhouten vaten en één op enkel inox vaten zoals de Spanna, autochtone druif van Alto Piemonte en bovendien een kloon is van de Nebbiolo druif .
  • Ze maken ook de Sizzano en de Fara, 2 kleine DOC’s uit dezelfde regio,
  • de Ghemme de andere DOCG uit de regio van Alto Piemonte
  • en uiteraard de Gattinara DOCG, de belangrijkste en de oudste wijn van de Alto Piemonte. ?
 En uiteraard zijn de wijnen van Il Chiosso vanaf september ook verkrijgbaar in mijn huiskamerboetiek!?
Il Chiosso Gattinara - Cantina Vini Alto Piemonte
Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.