Zot van bubbels: 10 tips voor het serveren van spumante met eindejaar

Annick Boel-De Wilde
29 december 2019 om 12:07

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik klink het liefst met een lekker glas spumante op het nieuwe jaar. Jij ook, maar heb je nog enkele twijfels … Dan geef ik je graag enkele tips voor het serveren van bubbels met eindejaar! ??


1. Ken het het verschil tussen een spumante en een champagne
Een champagne mag enkel gemaakt worden in een volledig afgelijnde regio rond Reims en Epernay en moet altijd gemaakt worden volgende de traditionele methode, met een tweede gisting op de fles.
Een spumante daarentegen is de benaming voor alle soorten schuimwijn die in Italië geproduceerd worden. Dit kan zowel volgens de traditionele methode als volgens de Martinotti methode (of Charmat), dwz dat de 2de gisting in een gesloten tank plaatsvindt en niet op de fles.

2. Kies voor een brut of dosage zero als aperitief tijdens de feestdagen
Een glas bubbels is fris en licht, hij opent de maag en schept meteen een sprankelende sfeer. Bovendien hebben bubbels een positieve invloed op de wijnen die tijdens de maaltijd geschonken worden. Met het serveren van bubbels worden de smaakpapillen beter aangescherpt. Best kies je niet voor zoete bubbels maar een brut, extra brut of dosage zero (zonder toevoeging van extra suikers)

3. Leer een goede fles spumante herkennen
‘Een goede spumante kenmerkt zich door veel kleine belletjes die snel stijgen en blijven parelen, een romige textuur, fraîcheur en finesse, een evenwicht tussen zoet, zuur en bitter en mooi geïntegreerd koolzuur.

4. Koel je spumante nooit in de diepvriezer
Vrieskou is agressief voor de drank en vernietigt de smaak.
Bewaar – staand of liggend – in de koelkast. Plaats de fles een viertal uurtjes in de koelkast voor je visite hebt, zodat deze rustig kan koelen. Als je bezoek aankomt, kan je opteren voor een ijsemmer.

5. Serveer je spumante in een flûte of een tulpvormig glas.
Je herkent ze aan het bredere middenstuk. Ze maken de reuk- en smaakbeleving intenser omdat je neus tijdens het drinken net in het midden van het glas komt, waar je alle aroma’s waarneemt. De smalle bovenkant voorkomt dat er te veel lucht aan kan. Smalle glazen gaan dan weer de meeste bubbels geven, maar het drankje kan minder ademen.

6. Laat de kurk nooit “ploffen”
De smaak wordt er niet door beïnvloed, maar als we het een beetje volgens de etiquette willen doen dan open je de fles spumante in alle discretie.

7. Kies voor een brut, extra-brut of dosage zero
Als je wil, kan je tijdens het hele diner voor spumante kiezen. Brut, extra brut of dosage zero gaat goed samen met aperitiefhapjes zoals kaas en tapa’s, maar ook met wit vlees zoals kip of vis.
Serveer het aperitief altijd het koudst, tussen de 8 à10 graden. Wanneer je de spumante verder drinkt tijdens het diner dan mag deze iets warmer geserveerd worden, tussen de 10 à 13 graden. Dit maakt de mix tussen warm eten en drank aangenamer.

8. Begin kort voor de middag
En dan nog een wist-je-dat-je: In het geval van een kerst- of nieuwjaarsreceptie, doe je er niet slecht aan om er vroeg bij te zijn. In de (late) voormiddag staan je smaakpapillen op scherp. Je bent een beetje hongerig en alles smaakt beter. 11 uur is een perfect moment voor een aperitiefje.

9. Neem de flûte of het tulpvormig glas altijd vast bij het steeltje. 
De spumante moet trouwens fris blijven. Als je het glas zelf vasthoudt, warmt de spumante te snel op. Als de gastheer of gastvrouw langs komt om bij te schenken, houd je het glas een beetje schuin en beweeg je mee met de fles. Zo kan bijschenken in één beweging.

10. Bewaar de flessen die over zijn op een koele, droge en donkere plaats
Flessen over? Bewaar die dan op een koele, droge en donkere plaats waar de temperatuur constant is. Dan kun je flessen zo’n drie jaar houden.
Bewaren na een avondje kan met een afsluitbare dop. Daarmee blijft de champagne zeker nog lekker voor je visite die de dag erna komt klinken.
Prop er de kurk niet opnieuw in, want die vliegt gegarandeerd even later in de lucht. Steek er ook geen lepel in om de bubbels te behouden. Dat trucje werkt niet

Zo, dit waren mijn 10 tips om je eindejaarsavond nog beter te laten slagen. Hopelijk kan je deze goed gebruiken.
Ik wens jullie in elk geval een schitterend eindejaar en een parelend nieuwjaar. Salute en Cin Cin! ??

Al goesting in een glaasje? … klik dan hier

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.