Ontdek Piemonte

“Ontdek Piemonte – Proeven van Cultuur en Gastronomie” door Gido Van Imschoot

Annick Boel-De Wilde
12 oktober 2019 om 12:22

Afgelopen week voelde ik mij een beetje de hemel op aarde. Ik was uitgenodigd in Hotel en Toerismeschool Spermalie in Brugge om de voorstelling bij te wonen van het nieuwste boek van Maître Sommelier Gido Van Imschoot “Ontdek Piemonte – Proeven van Cultuur en Gastronomie”.

In dit belevings- en reisboek gaat Gido Van Imschoot op zoek naar de wijnbouw en gastronomie in één van de mooiste wijngebieden van Italië: Piemonte,  met veel oog voor de boeiende historische achtergrond, de cultuur en de indrukwekkende natuur.  Het boek is visueel prachtig opgemaakt met de schitterende foto’s van Jan Crab.

Ontdek Piemonte proeven van cultuur en gastronomie

Piemonte betekent dan ook ‘voet van de bergen’. Deze wordt noordelijk volledig omgeven door de Alpen en grenst aan Frankrijk en Zwitserland. De unieke, strategische ligging kleurt het uitzicht tot op vandaag: elke vallei en heuvel lijkt wel bezaaid met fraaie kastelen, torens, buitenhuizen en monumenten.

Maar er is meer. Piemonte betekent ook gastronomie. Hier vind je de lekkerste hazelnoten, de typische tajarin, de tientallen soorten gedroogde en gekookte salami’s, berghammen, heerlijke wijn, de grootste keuze aan kazen van heel Italië en verschillende soorten risotto rijst. Onvergetelijk zijn de truffelmarkten in Alba, Asti en Canelli. Als je het eenmaal hebt meegemaakt, kom je er zeker terug om te genieten van een pasta tajarin of een carne cruda weelderig bestrooid met truffel.

Uiteraard is er in het boek ook zeer veel aandacht voor de wijnbouw.
Het land en de mensen evolueren en in de wijngaarden gebeurt veel.  Jonge mensen komen naar voren en starten hun eigen domein of nemen het domein van hun ouders over. De opkomst van de minder gekende druiven waaronder de “Nas-cetta” en de wijnen van de noordelijke gebieden zijn eindelijk ontdekt. In Barolo en Barbaresco is men intens bezig met de indeling van de wijngaarden en ook in de andere gebieden krijgen wijnen met vermelding van de wijngaard op het etiket meer en meer opgang, denk maar aan de Bussia, Ravera, Bricco San Pietro, Bricco Ambrogio, ….

Je vindt in dit boek ook heel wat eetadresjes en interessante overnachtingsmogelijkheden. Piemonte nodigt uit: van het kleinste dorpje hoog in de bergen tot de portici van de elegante hoofdstad Turijn, van de vlakke, intens groene rijstvelden rond Vercelli tot de indrukwekkende abdij van San Michele hoog in de bergen, inspiratiebron voor De Naam van de Roos van Umberto Ecco.

En natuurlijk, gastronomen dat we zijn, je vindt er allerlei topadresjes om te logeren, te gaan tafelen of een wijndomein te gaan bezoeken.

Ontedek Piemonte Gido Van Imschoot

‘Ontdek Piemonte. Proeven van Cultuur en Gastronomie’ is een uitgave van Sterck & De Vreese, 256 blz met prachtige foto’s van Jan Crab (€ 29.90)

Ik wens jullie alvast veel leesplezier, of misschien is dit wel een interessant eindejaarsgeschenk!

Buon divertimento!

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.