Spumante Nizza Silvano

Il nuovo spumante è arrivato

Annick Boel-De Wilde
18 maart 2019 om 17:45

De heerlijke spumante Nizza Royale van het huis Nizza Silvano is eindelijk terug verkrijgbaar! Ik was al enkele maanden ongeduldig aan te wachten op de nieuwe annata (jaargang) en denk dat ik niet de enige was. De meeste mensen die hem gedronken hadden, kwamen langs om nieuwe aan te schaffen, bijgevolg zat ik zonder spumante van Nizza Silvano tijdens de feestdagen.? Maar probleem van de baan, ik heb onze vriend Silvano een beetje onder druk gezet en ja hoor,  hij is terug op voorraad. ?

Wat zo super is aan deze Spumante is dat hij zeer vlot drinkt, het is een brut maar toch vrij fris en fruitig en heeft een fijne pareling. Gezien hij gemaakt is van 100% Arneis druiven heeft hij een heel licht bittertje in de afdronk, wat dan ook mooi meegenomen is als je hem als aperitief wil drinken want zeg nu zelf, zo een mierzoete aperitief, dat remt toch alleen maar je eetlust.

Als je graag wat technische informatie wil: De spumante van Silvano is gemaakt volgende de Martinotti methode. Dit betekent dat de tweede gisting gebeurt in afgesloten inox vaten.

En nu voor diegene die echt graag het volledige productieproces willen kennen: De eerste, alcoholische gisting is net dezelfde als bij een stille wijn: druivensap (most) wordt omgezet in wijn. Deze basiswijn is het startpunt van de tweede fermentatie. Een tweede fermentatie wordt toegepast bij mousserende wijnen om de bubbel te creëren. De tweede fermentatie wordt gestart door de basiswijn in een druktank te stoppen en er suiker en gist aan toe te voegen. De gist reageert met de suiker (hij eet de suiker als het ware op) en dit resulteert in een natuurlijke bubbel: de pareling van de wijn.

Als de spumante klaar is om gebotteld te worden – meestal na een periode van ongeveer een maand  – wordt de wijn gefilterd. Hierna worden de flessen onder druk gebotteld en is het proces afgerond.

Zo, na al deze technische uitleg wordt het de hoogste tijd om een flesje te kraken: Salute! Cin Cin ?? op Silvano Nizza.

➡️ Bestel tijdig je flessen voor lentefeesten, communiefeesten, familiefeestjes, reünies of gewoon omdat je jezelf ook een beetje mag verwennen, toch?

Verkrijgbaar in mijn huiskamerboetiek of via mijn webshop.

PS/ en het moet niet altijd ikzelf zijn die met Silvano op de foto staat ?

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.