Monocultivar olio Desiderio

Ontdek de nieuwe monocultivar olijfolie: Peranzana

Annick Boel-De Wilde
17 maart 2019 om 16:21

De Peranzana olijfolie van Olio Desiderio is een monocultivar olijfolie, dit wil zeggen dat de olijfolie gemaakt is van één type olijven, nl. de peranzana of wel de “Provenzale di Puglia”. Deze olijfsoort is afkomstig uit Puglia uit de regio van Foggia.

Het is een kleine groene olijf die tijdens het rijpen eerst rood en daarna zwart wordt.
De Peranzana olijf is een beetje het ‘enfant terrible’. Het is een oerras en de boom laat zich niet cultiveren. Zet je hem in een grond met verkeerde mineralen, te natte voeten, te weinig of teveel zon, dan vertikt de boom het om vrucht te dragen.
Kleur: De Peranzana olijfolie heeft een smaragdgroene kleur en een helder uiterlijk dankzij de klaring, het lijkt wel op kiwisap.
Neus: De Monocultivar Peranzana heeft als hoofdkenmerk een fruitige geur, met hints van vers gemaaid gras, groene kruiden en veldbloemen.
Smaak: Het smaakpallet in de mond is licht en evenwichtig, een weinig bitter, pittig, met tal van aroma’s van amandel, tomaat, appel en groene banaan, artisjok en vers gras.
De verfijnde smaak maakt deze olijfolie geschikt voor gegrilde vis, gegrilde groente, bereidingen met tomaten, risotto’s en verse kazen.  Qua kracht en pittigheid zit deze tussen de Coratina en de Gentile.

De Monocultivar Peranzana behoort tot de 10 beste cultivars ter wereld.
Deze variëteit en de andere “monocultivar” van Olio Desiderio zijn allemaal extra vergine olijfolies met een sterke persoonlijkheid, zeer typerend en representatief voor het territorium waarin ze geproduceerd worden en om deze redenen bijzonder waardevol.
De olijven worden met steeds de hand geoogst in het juiste stadium van rijpheid en onmiddellijk verwerkt om hun kwaliteit intact te houden.

Deze Peranzana olijfolie en de andere monocultivar zijn verkrijgbaar in mijn huiskamerboetiek of via de webshop

Wil je graag meer te weten komen over olijfolie? Lees dan zeker het boek van olijfoliesommelier Wilma Van Grinsven – Padberg : “Olijfolie – het naslagwerk”

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.