Masterclass met Gianluca di Taranto
Gisteren heb ik een schitterende avond beleefd met de alumni van sommeliers-conseil tijdens de masterclass met Gianluca di Taranto. Ik had jullie al een sneak preview gegeven in mijn stories maar nu deel ik met jullie graag een uitgebreider verslag.
Oud-student sommeliers-conseil (2013) en top-sommelier Gianluca di Taranto, op zijn palmares staan Restaurant Zilte, The Jane, en nu wine director van de groepen Sanglier des Ardennes & La Petite Merveille, gaf een masterclass over zijn recent verschenen boek “De Druif”
Een uiteenzetting over de onbekende autochtone druivenrassen met telkens een degustatie van de wijnen gemaakt van het specifieke druivenras.
Een bespreking van alle 9 druivenrassen gaat hier wat te lang worden, maar uiteraard wil ik graag de 2 autochtone druivenrassen die hij uitgekozen had uit de regio Piemonte (en ook zijn favorietjes zijn ? ) met jullie delen:
1) Pelaverga Piccolo
Pelaverga Piccolo, een kleine autochtone druif die je bijna alleen terugvindt in de gemeente Verduno (ten westen van Alba), een druif met een zeer dunne schil en relatief weinig tannines.
Gianluca beschrijft de wijn “Pelaverga di verduno” als hip en trendy. Dit omdat het makkelijker te drinken is dan de zware Barolo’s en ook omdat men streeft naar rode wijnen die lager zijn qua alcoholpercentage.
De wijn is zeer licht intens, het lijkt bijna een donkere rosé met intense aroma’s van rode rozen, bosaardbeien en veel rood fruit. In de mond ervaren we dezelfde sensaties terug, het rode fruit, de mooie aciditeit en dan ook typisch voor de Pelaverga, wat witte peper in de afdronk.
Deze schitterende maar o zo onbekende wijn (is ook mijn favoriet) drink je best licht gekoeld op 14-16° en qua foodpairing ga ik graag voor Aziatische keuken of een carpaccio. Bij visgerechten gaat deze Pelaverga ook goed.
In mijn huiskamerboetiek vind je de Verduno Pelaverga DOC van Massara di Burlotto.
2) Nebbiolo
De 2de druif uit Piemonte , de koningsdruif de Nebbiolo. Maar dan niet in de stijl van de Langhe, krachtig en stevig maar uit de Roero. Uiteraard krulden mijn mondhoeken want ik zag direct de heerlijke Nebbiolo en Roero wijnen voor mij van Silvano Nizza.
Kenmerkend voor de Nebbiolo uit de Roero is dat de bodem meer uit zandsteen met fossielen bestaat en niet uit de donkere mergel. Dit resulteert in rode wijnen die iets soepeler en fruitiger zijn dan de stevige buren uit bvb Serralunga d’Alba.
De Roero DOCG van Silvano Nizza heeft 24 maanden houtrijping (50% botti grandi en 50% barriques) en min. 4 maanden op fles.
Licht intens, granaatrode kleur, zeer intense neus met aroma’s van viooltjes, rode bessenjam, munt en zoethout.
In de mond een volle complexe wijn met een lange afdronk en elegante fluwelen tannines.
Bij een goede Côte à l’os of een stukje wild of truffel gaat deze Roero DOCG perfect samen.
Zowel Silvano Nizza als Gianluca Burlotto zijn aanwezig op mijn lente degustatie van 21-22 en 23 april 2023.
Het was een zeer geslaagde avond met een meester-sommelier maar ook een boeiende verteller en ik geniet nu vooral na van de 9 schitterende wijnen die we geproefd hebben.
Grazie mille Gianluca.
Het boek “De Druif” vind je in de boekhandel of via uitgeverij Lannoo. En ik superblij met het gesigneerde exemplaar.
Reageer via je Facebook-account
Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.