barbecue pura passione

Summertime ? = Barbecuetime ? – Welke wijn serveer ik bij barbecue?

Annick Boel-De Wilde
17 juni 2019 om 15:08

Op een heerlijke zomeravond doe ik niets liever dan een lekkere barbecue te organiseren met familie of vrienden. En uiteraard wil ik daar een lekkere wijn bij serveren, wat had je nu anders verwacht?

Regelmatig krijg ik de vraag: welke wijn past er nu best bij een barbecue? Ontdek alvast enkele tips.

Eerst een aperitiefje? Een frisse rosato is dé favoriete wijn bij een barbecue. Vooral de rosato van Silvano Nizza met een neus van bloemen en fruit, smaakt heerlijk op een zwoele zomeravond. Ga je liever voor bubbels dan is de Spumante Nizza Royale met zijn frisse zuren, mineraliteit en een licht bittertje in de afdronk een ideale keuze. Let vooral op dat je de aperitief niet té zoet of té zwaar maakt, dit om zwalpende nonkels te voorkomen ?

Welke wijnen serveren we bij de barbecue zelf?

zomerwijnen piemonte

Een witte wijn is ideaal wanneer je vis, gevogelte of wit vlees op de barbecue legt. Bij vis zoals zeebaars of schaaldieren serveer ik liefst een frisse witte wijn zoals de Roero Arneis van Nizza Silvano of de Nascetta van Abbona Anna Maria. Bij een vettere vis  zoals zalm of sardientjes, wit vlees en gevogelte adviseer ik eerder een iets vollere witte wijn zoals La Rustia di Erbaluce van Orsolani of de Langhe Bianco van Abrigo Fratelli.

Uiteraard kan je ook kiezen om de rosato verder te drinken tijdens de barbecue want door zijn lichte kruidigheid matcht deze perfect bij zowel groente, vis en vlees op de barbecue.

Bij je eerder fan van een rode wijn bij de barbecue, dan wil ik je alvast deze belangrijke tip meegeven‼ : schenk de rode wijnen zeker niet té warm. Leg ze liever een half uurtje in de koelkast vooraleer te serveren want een te warme rode wijn valt véél te zwaar. Houd in je achterhoofd dat 18 graden de ideale schenktemperatuur is!

Een fruitige dolcetto maar ook een barbera d’alba of een stevige nebbiolo passen heerlijk bij lams en gegrild rood vlees.

Wil je niet té zwaar gaan dan is de Sorí dij But van Abbona Anna Maria, de Diano d’Alba van Abrigo Fratelli of de Barbera d’Alba van Nizza Silvano een schitterende keuze.

Heb je het liever iets steviger, dan kies je best voor één van volgende wijnen waar je zeker en vast mee zal scoren: de San Bernardo van Abbona Anna Maria, de Barbera d’Alba Superiore van La Ganghija, de Nebbiolo d’Alba van La Ganghija, de Nebbiolo d’Alba van Abrigo Fratelli of de Roero van Nizza Silvano.

Vind je het toch te moeilijk om een goede keuze te maken via de webshop, kom dan even langs in mijn huiskamerboetiek en help ik je graag met enkele suggesties.

Buon appetito en salute!

 

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.