Stra

Een ware ontdekking, de wijnen van Azienda Agricola Stra in Novello

Annick Boel-De Wilde
8 augustus 2020 om 12:15

Een ware ontdekking de wijnen van Azienda agricola Stra, dat is de eigenlijk nog een understatement. Ondertussen al enkele dagen terug in hometown, was en plas volledig geklaard, maar de vele schitterende bezoeken tijdens ons verblijf in Piemonte blijven hangen in onze gedachten.  Jullie hebben al kunnen meegenieten van enkele verhalen maar ons bezoek aan Azienda Agricola Stra in Novello wil ik toch nog supergraag met jullie delen.

Een echt familiebedrijf

De familie Stra: Roberto, echtgenote Maresa en zoon Paolo hebben naast hun agriturismo, waar ze gastenkamers verhuren ook een kleinschalig landbouwbedrijf. Het Azienda Agricolo Stra gaat al meer dan 200 jaar over van generatie op generatie. De laatste jaren vermindert de focus op het landbouwgedeelte en met de hulp van zoon Paolo zijn ze zich meer en meer gaan specialiseren op de wijnbouw, en ik mag toch wel zeggen met groot succes want ze maken schitterende wijnen!
Maresa is een superlieve en warme gastvrouw die naast de degustaties in de cantina ook de gastenkamers onder haar hoede neemt.

Stra

 

Roberto en Paolo zijn gepassioneerd door hun werk in de wijngaarden.
Papa Roberto, een expert in zijn vak, die gepassioneerd leeft voor zijn wijngaarden, geeft zijn kennis van de wijnbouw door aan zoon Paolo. Samen vormen ze een perfect duo: papa Roberto met zijn jarenlange ervaring (die hij meegekregen heeft van nonno Giovanni) en zoon Paolo met steeds vernieuwde technologieën in de wijngaard en cantina.

Stra

 

En dan is er nog nonna Irma, de mama van Roberto, een échte nonna maar die een zeer belangrijke rol heeft in het gezin Stra. Zij zorgt dat er elke avond een heerlijk verse maaltijd op tafel komt zodat de familie kan aanschuiven na een lange werkdag in de wijngaarden. Deze week had ze trouwens besloten om 50 liter passata te maken van tomaten uit hun orto. Weliswaar met wat hulp van Roberto want het roeren in zo een grote ketel is toch wel hard labeur.

Stra

Een bedrijf in volle expansie

De familie Stra beschikt over een prachtige cantina, een deel bovengronds met inox vaten en grote foudres voor de Barolo maar ook een deel ondergronds met barriques voor de Barbera Superiore. Ondertussen groeit het bedrijf en breiden ze ook verder uit, want net voor de winter zijn ze gestart met de bouw van een volledig nieuwe cantina waar ze zowel kunnen bottelen en labelen in dezelfde ruimte en zo kunnen ze ook hun productie verder uitbreiden.

Stra
De wijnen die de familie Stra maakt zijn

? De Nas-cetta del Comune di Novello, een typisch witte wijn gekend voor het dorp Novello.
? De Langhe Rosso “Brajas”: een blend van Nebbiolo, Barbera en Syrah,
? De Barbera d’Alba op inox vaten
? De Barbera d’Alba Supriore op barriques
? De Langhe Nebbiolo
? En 2 schitterende CRU barolo’s: de “Ciocchini Loschetto” en “La Volta”

We waren echt enorm onder de indruk van ons bezoek en de gastvrijheid van de familie Stra! Van de verhalen met passie van papa Roberto als hij vertelt over de wijngaarden, de cantina, het maken van wijnen. Je kan uren naar hem luisteren. Maar ook van de gedrevenheid van Maresa, altijd even vriendelijk en gastvrij, …van een warm Italiaans onthaal gesproken. ??

Grazie mille Maresa, Roberto, Irma e Paolo per la vostra ospitalità calorosa.

De wijnen van Azienda agricola Stra zijn natuurlijk te verkrijgen in mijn huiskamerboetiek

Stra

Stra

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.