Nebbiolo druif

Oorsprong van de Nebbiolo wijn

Annick Boel-De Wilde
24 april 2017 om 15:00

De ‘koning’ van Piemonte, en dus de basis voor de Barolo’s en Barbaresco’s. De naam Nebbiolo zou afkomstig zijn van het Latijnse ‘Nebbia’, wat mist betekent. Mistbanken die in het najaar tijdens de oogst opstijgen uit de rivier Tanaro tussen de heuvels rond Alba. Het is de typische druif voor de regio van Piemonte.

Dikwijls wordt Nebbiolo vergeleken met de Pinot Noir uit de Bourgogne, en toegegeven, er zijn wel wat gelijkenissen. Nebbiolo is een echte terroirdruif, zodat er in Barolo en Barbaresco wel wat ‘single vineyards’ te vinden zijn, die de naam van het perceel dragen. Verder geven ze allebei weinig kleurextractie (al hebben ze wel een dikke schil, die dikwijls veel tannines geeft) en eisen ze allebei zeer veel van de wijnbouwer. Zowel in de wijngaard (bv. door groene oogst) als tijdens de vinificatie. Waarbij er vroeger door de traditionalisten dikwijls gekozen werd voor Sloveense foeders, de ‘botte’, werd er vanaf eind jaren ’70 door enkele vernieuwers (de ‘Barolo Boys’, met Angelo Gaja uit Barbaresco, op kop) overgestapt naar een veel kortere fermentatie in temperatuurgecontroleerde roterende tanks van inox. Hierna volgde een opvoeding op de kleinere barriques van Franse eik. Dit sloeg internationaal aan, en zorgde voor de definitieve doorbraak van de Piemontese wijnen. Ondertussen gebruiken de meeste wijnbouwers een combinatie van de twee methoden. Maar als Nebbiolo in de wijngaarden de juiste expositie en behandeling krijgt, en daarnaast ook nog eens gecombineerd wordt met de juiste vinificatie, dan is deze druif in staat om complexe aroma’s, een krachtige smaak en een enorm bewaarpotentieel af te leveren.

De top (de top van wat? De berg?) is dus terug te vinden in het heuvelachtige Barolo, waar meer mergel en kalk te vinden is. De hoger gelegen wijngaarden naar het zuiden gericht produceren wijnen die volgens kenners horen bij de wereldtop. Ze worden dikwijls ook laat op het seizoen geoogst. In Barbaresco bevat de bodem meer zand, waardoor het er warmer is en de wijnen ietwat harder overkomen, minder terroir weerspiegelen en minder bewaarpotentieel hebben. Deze wijnen zijn dikwijls ook iets goedkoper. De andere delen van Piemonte (Langhe, Roero, Gattinara, …) beschikken meestal over een nog zanderigere ondergrond. Je vindt in deze regio zeker ook mooie wijnen (vaak hebben ze een interessante prijs-kwaliteitverhouding). Toch missen deze wijnen dikwijls de complexiteit en elegantie van de Barolo’s en Barbaresco’s.

Aroma’s

Aroma’s die je kan terugvinden in wijnen op basis van de Nebbiolodruif:

  • rode bes, frambozen
  • rozenblaadjes
  • na veroudering: truffels, wild en leer
  • typisch voor Barolo: viooltjes, verwelkte rozen en teer

Foodpairing

Pairing: met welke gerechten combineer je het best met wijnen op basis van de Nebbiolodruif?

  • indien gerijpt op barriques (modernisten): gebakken of gegrild rood vlees
  • indien gerijpt op foeders (traditionalisten): traag gegaarde vleesgerechten, risotto op basis van paddenstoelen
  • kazen: lokale kazen zoals ‘grana padano’ en ‘toma’

Bron: Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nebbiolo

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.