Ferragosto - 15 agosto - ferie

15 Agosto – Ferragosto

Annick Boel-De Wilde
14 augustus 2017 om 11:40

Ferragosto, 15 augustus, is in Italië meer dan een nationale feestdag. Deze dag luidt niet alleen de vakantieperiode in, maar staat synoniem voor ontspanning, afleiding, feest, zon, lol, eten en drinken.

Door iedereen wordt uitgekeken naar Ferragosto en voor vele Italianen wordt de zomervakantie rond deze datum gepland. Dit jaar valt 15 augustus op dinsdag dus nemen veel Italianen een ponte (brugdag). Tijdens deze periode staat het bedrijfsleven volledig stil en bruist Italië op een andere manier.

ferragosto-15-augustus - vacanze - Piëmonte - Sagre

Geschiedenis

Het ontstaan van Ferragosto kent zowel een heidense als een religieuze achtergrond. Keizer Augustus heeft in 18 vóór Christus Feriae Augusti ingevoerd, een rustdag om het einde van de oogst te vieren en even bij te komen van de noeste arbeid. In het jaar 582 werd door Keizer Mauritius het feest van Maria-ten-Hemel-Opneming op die dag officieel ingevoerd in het Byzantijnse Rijk. In de 7de eeuw werd dit feest ook door de katholieke kerk overgenomen.

Het Heden

Ferragosto is een dag die draait om ontspannen, eten en de stad ontvluchten. Met z’n allen stappen de Italianen in de auto en rijden ze naar het strand, net zoals wij dat bij de eerste zomerse dagen van het seizoen doen.  Ferragosto is méér dan één dag, vaak een weekend, of een paar dagen afhankelijk van hoe de 15de valt. Aan vakantiespreiding wordt in Italië nauwelijks gedaan, dus gaat bijna iedereen in augustus op vakantie.

Zee of bergen…..

“Mare o monte?” is de veelgehoorde vraag die de Italianen elkaar stellen. Onder het genot van een caffè (een espresso) of een glas wijn wordt de vakantie besproken: “Ga je naar zee (mare) of naar de bergen (monte)?”

Toch gaat niet elke Italiaan in augustus op vakantie. Een deel gaat niet vanwege het gebrek aan geld, een ander deel is gewoonweg niet gewend om van huis te gaan.  Dit jaar begint de druivenoogst ook voeger of worden in ieder geval de laatste voorbereidingen getroffen. De boeren kijken iedere dag met argusogen naar het weer en de laatste rijping van hun druiven.

la cappella di sol lewitt e david tremlett - Piëmonte - La Morra

Maria processies

Niet voor niets wordt in vrijwel ieder Italiaans dorp een ‘sagra’ een dorpsfeest gehouden. In vrijwel alle dorpen en steden worden feesten,  festiviteiten en activiteiten georganiseerd en trekken de inwoners in processie door de stad waarbij het Mariabeeld volop in de belangstelling staat. De dorpelingen komen samen om te genieten van een uitgebreid buffet en de dag wordt vaak afgesloten met een dorpsfeest en soms zelfs een vuurwerkshow. Zo kunnen de ‘boeren’ gewoon blijven werken en in de weekeinden een beetje ontspanning zoeken. Toch nog een beetje een vakantiegevoel….

Sagre Piëmonte Ferragosto

Ook in Piëmonte wordt er verschillende “sagra” georganiseerd. Op de website https://www.sagrepiemonte.it kan je de agenda terugvinden.

Ferragosto - 15 agosto - ferie

Buon Ferragosto tutti.

Bronnen: Dit is Italië – Wikipedia – Il Tramonto

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.