Enkele tips voor een geslaagde gourmet op oudjaar

Annick Boel-De Wilde
30 december 2017 om 16:07

Oudjaar, samen vieren met vrienden en een lekkere gourmet. Weinig voorbereidingen en met enkele ingrediënten extra wordt het een heerlijk feestmaal. Ik geef je graag enkele tips waarmee je zeker en vast met je gourmet zal scoren.

Zorg ervoor dat de bakplaat, maar ook de kleine pannetjes, heet zijn voor je er vetstof in doet, gevolgd door vis of vlees. Wanneer die in een koude pan gelegd worden, koken ze in plaats van te bakken. Ze verliezen aan smaak in plaats van te winnen.

Laat vlees, van alle soorten, minstens een minuut of 2, 3 rusten op een warm bord. Het vlees maakt zichzelf dan opnieuw sappig en mals.

Gebruik echte natuurboter en goede olijfolie zoals de Olio Fruttato van Desiderio om te bakken. De twee mengen in de pan geeft ook zeer goede resultaten. Vooral bij gevogelte als kip en bij varkensvlees, die niet saignant vanbinnen worden gegeten, gaat de kleuring langzamer. Je kan deze zo langer laten doorbakken, zonder te verbranden.

olio extra vergine desiderio

”Keep it simple” wat de sauzen betreft. Zet bijvoorbeeld ook een fles zeer goede olijfolie Sgocciolato van Desiderio op tafel. Of enkele druppeltjes gearomatiseerde olijfolie over het gare vlees of de gebakken vis doet dienst als een uitstekende saus. Bijvoorbeeld Olio al rosmarino (bij rood vlees), al peperoncino (bij schaaldieren) of al limone (bij vis)

olio aromatizzato Desiderio

 

Groenten brengen afwisseling in smaak en dus lekkerheid. Paddenstoelen in alle vormen en maten kunnen allemaal uitstekend gebakken worden. Serveer hierbij een sausje van funghi e tartufo. Maak een paar begeleidende slaatjes.

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in mijn huiskamerboetiek en voor de heerlijke gourmet kan je terecht bij mijn schoonbroer Klasseslagerij Boel te Nieuwkerken-Waas.

Wijntip:

Rood: Abrigo Fratelli – Tardiss – 2015 – 100% Nebbiolo – rijping: 12 maanden op eikenhouten vaten – 4 maanden op fles – een intense neus van rood fruit en tegelijkertijd zachte kruiden – warme en volle afdronk – lichte tannines – 15€

 

Wit: Adriano Marc e Vittorio – Basarico – Langhe Sauvignon DOC – 2016 – 100% sauvignon – delicaat maar toch complex met hints van exotisch fruit en kruiden – in de mond fijne zuren die voor de nodige frisheid zorgen – 11€

Fijne eindejaarsfeesten

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.