Vrijdag de 17e: een ongeluksdag in Italië

Annick Boel-De Wilde
17 januari 2020 om 13:49

Wist je de betekenis van vrijdag de 17de een ongeluksdag in Italië al? Dat de vliegtuigen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij geen stoel met nummer 17 hebben? Of dat de Renault 17 in Italië Renault 177 werd? Dat is beslist geen toeval, maar heeft te maken met de afkeer van Italianen voor het getal 17.
En als die vrijdag de 17e valt in een schrikkeljaar, kan dat niet anders dan rampspoed geven, zo is de overtuiging…

Anagram

Sommigen geloven dat de oorsprong van dit geloof teruggaat tot het oude Rome : de 17e in Romeins cijfer XVII anagram is VIXI , wat in het Latijn betekent “ik heb geleefd”,
In het huidige Italiaans is dat vissi, in de passato remoto, om aan te geven dat het leven helemaal is afgesloten.

Volgens andere theorieën zou de oorsprong liggen bij de oude Grieken, die niet van 17 hielden omdat het tussen 16 en 18 ligt: cijfers die verband houden met de perfecte vierhoek (4 bij 4 en 3 bij 6). Weer anderen citeren het Oude Testament, waarin de 17e van de tweede maand de startdatum was van de zondvloed én de sterfdatum van Jezus. Dat kan niets goeds brengen, zou je zeggen.

Ongeluksdag

In combinatie met vrijdag, de dag waarop Jezus volgens de bijbel stierf, werd vrijdag de 17e voor de Italianen de ongeluksdag bij uitstek. Een dag waarop sommigen liever de deur niet uit gaan en nog eens extra over hun amulet wrijven om het ongeluk weg te jagen.

Het bijgeloof van de nummer 17 in Italië

Het getal 17 dat ongeluk brengt, is een bijgeloof, daarom een volledig irrationeel geloof, maar vaak kan bijgeloof de dagelijkse gewoonten en levensstijlkeuzes beïnvloeden. Daarom vermijden veel mensen om te trouwen en belangrijke beslissingen te nemen op vrijdag de 17de.
Vandaar het spreekwoord “Noch van Venus noch van Mars trouwen we, noch beginnen of beginnen we met kunst” . Anderen dragen gelukssymbolen en talismannen (zoals hangers met rode hoorns, hoefijzer, lieveheersbeestjes …).
De felrode hoorntjes, die je met name in Zuid Italië in de auto of in huis ziet hangen, zijn ook om het ongeluk af te wenden.

 

Bent u op een vrijdag de zeventiende op vakantie in Italië, kijk dan niet vreemd op als de Italianen wat bijgeloviger zijn. En zoek ook niet langer naar vliegtuigstoel 17, want die zult u in een Italiaans vliegtuig dus nooit tegenkomen.

 

bronnen: tritt – wistudat – canale 105

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.