Giulliano caffè

Nieuwe lading Giuliano Caffè geleverd ☕

Annick Boel-De Wilde
2 mei 2019 om 22:01

Deze ochtend was ik weer zo blij als een klein kind toen ik de levering van Giuliano Caffè uitpakte. Die geur van vers gebrande koffie, dat doet toch iets met een mens. Eigenlijk bezorgt je dat een instant geluksgevoel. Ik voel me dan ook ongelooflijk trots dat ik deze heerlijke koffie mag verdelen. En wist je, dat ik er ook zó van kan genieten als ik mijn klanten een kopje Giuliano koffie kan aanbieden tijdens hun bezoek aan mijn huiskamerboetiek!

In november hebben we trouwens een bezoek gebracht aan de ambachtelijke koffiebranderij van Giuliano Caffè in Caluso (Noord-Piemonte)
Het bedrijf is in 1950 opgericht door Michele Giuliano Albo. Voor hem was er maar één ding van primordiaal belang: kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit.

Giuliano caffè

Dankzij zijn visie heeft het bedrijf al tal van prijzen gewonnen. Al vele jaren worden zij bekroond door SLOW FOOD met de eretitel “Maestro del Gusto“, voor uitzonderlijke kwaliteit maar ook voor het produceren op volledig ambachtelijke wijze. De aanpak van Giuliano verschilt dan ook met deze industriële koffie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

– maximum 120 kg tegelijk branden om een volledige controle te houden op het brandproces
– minstens 20 minuten lang maar op gematigde temperatuur branden (slow branden). Dit is zeer belangrijk tov industriële koffie waar slechts 5 minuten op zeer hoge temperatuur gebrand wordt om meer koffie te kunnen produceren.
– De gebrande bonen bij Giuliano krijgen 5 dagen rust in speciale vaten, voordat ze verpakt worden. Hierdoor komen de aroma’s veel beter tot hun recht en blijven ze behouden.

Giuliano caffè

Nu zetten de kleinkinderen Alessandro en Marcella,  de familietraditie verder. De passie is nog altijd dezelfde: onderzoek naar smaken en experimenteren met nieuwe melanges. Koffie is een oud product maar met oneindige mogelijkheden voor innovatie.

In mijn huiskamerboetiek verkoop ik 2 soorten: de Virtuosa (gemaakt van 100% arabica koffiebonen) en de Vivace. Over deze laatste wist Alessandro mij het volgende te vertellen tijdens zijn bezoek hier in België. Ja hoor, hij is langsgeweest om mijn Jura koffiemachine perfect af te stellen en bovendien is zijn echtgenote Nathalie afkomstig uit het Waasland. Dus  zijn wij hem een beetje verplicht om lekker Giuliano koffie te drinken toch?

Giuliano caffè

“Veel mensen houden van de  traditionele Italiaanse koffie: mooi uitgebalanceerde bitters en een stevige body. Die klanten bieden we onze Vivace koffie aan. Echte Italiaanse koffie zoals Michele Giuliano die meer dan 60 jaar geleden al samenstelde en zoals die gedronken wordt in Italiaanse bars en restaurants. In de mengeling worden 50% arabica bonen gebruikt om tot een mooi, aromatisch resultaat te komen. Waar daarentegen bij de Virtuosa enkel arabica wordt gebruikt en verschillende aroma’s tot een harmonie worden gebracht, is er in deze mengeling voor gekozen om 50% robusta bonen toe te voegen. Robusta bonen geven weinig aroma aan de koffie, maar maken je koffie sterk en stevig. Bitters zijn veel prominenter aanwezig en de koffie krijgt een volle, donkere smaak. In deze melange worden enkel robusta bonen uit India gebruikt. Die zijn minder sterk dan hun Afrikaanse tegenhangers en geven dus body zonder al te overheersend te worden en de fijnere arabica aroma’s weg te duwen. Een ideale mengeling dus voor wie houdt van stevig maar toch niet teveel wil inboeten aan aroma.”

En jij ook al zin in een lekker Italiaanse koffie?

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.