tonda gentile IGP

De hazelnotenoogst is begonnen in Piemonte

Annick Boel-De Wilde
4 september 2019 om 18:25

La  raccolta delle nocciole ofwel de hazelnotenoogst is zonet begonnen in de Alta Langa. Deze start gewoonlijk einde augustus, begin september, net voordat de vendemmia of de druivenoogst van start gaat.

Wist je dat hazelnoten niet geplukt worden, maar op de de grond vallen en nadien met speciale stofzuigers opgezogen worden? Vandaar dat de landbouwers de grond rond de hazelnootstruiken altijd zeer proper en vrij van onkruid houden. Elke avond opnieuw worden de hazelnoten opgezogen zodat ze niet kunnen rotten of ‘s nachts opgesnoept worden door everzwijnen.

la raccolta delle nocciole

De nocciole IGP ofwel de “Tonda Gentile delle Langhe” is een beschermd  en gecertificeerd product. Waar de hazelnoten vroeger voor de locale consumptie gebruikt werden, gaan nu de hazelnoten de hele wereld rond en worden verwerkt in taarten, ijs, chocolade (denk maar aan de gianduja)

Cortemilia is de bakermat van de nocciole, er bestaat zelfs een “Consorzio tutela Nocciola Piemonte“.

De laatste dag van onze vakantie afgelopen zomer had ik het geluk Milena Carbone te ontmoeten, de vrouw achter Azienda Agricola Ra Nissòra in Roddino. Nissòra (het Piemontese dialect voor hazelnoot). Zij hebben ongeveer 15 ha hazelnootstruiken en samen met haar echtgenoot Antonio en haar ouders Giorgio en Antonella runnen zij samen dit familiebedrijf.

Milena is een jonge vrouw met een enorme passie voor hazelnoten en in haar laboratorium maakt  zij schitterende producten waaronder koekjes, crema di nocciole (hazelnootpasta), gezouten hazelnoten, en tal van andere heerlijke bereidingen met hazelnoten….

ra nissora

Zij kiest voor absolute kwaliteit en dat proef je ook direct. Het begint al met de keuze van de hazelnoten, enkel de beste kwaliteit van de “Tonda Gentile delle Langhe” wordt gebruikt om te verwerken. Na de oogst laat zij de hazelnoten lang genoeg drogen in de zon om ze nadien in jute zakken te bewaren. Zij worden nog niet ontdaan worden van de schil en ook niet geroosterd, want dat maakt nu net het verschil in kwaliteit en smaak. Van zodra de voorraad koekjes of geroosterde hazelnoten op is, dan pas gaat Milena de hazelnoten ontvellen, roosteren en verwerken tot het afgewerkte producten. verser kan dus niet en ik kan je verzekeren, dat proef je !

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.