22 mei 2025/Annick De Wilde

Waarom Chardonnay in Piemonte absoluut je aandacht verdient

22 mei – Internationale Chardonnay-dag.De dag waarop wijnliefhebbers wereldwijd denken: “Eéntje dan.” Of twee. Of drie. Want Chardonnay is geen druif, het is een fenomeen – van strak en mineraal tot rijk en romig, altijd in topvorm. Ze past zich aan als een kameleon met klasse. En hoewel Bourgogne en Californië vaak met de spotlights […]

Lees meer
27 februari 2025/Annick De Wilde

A Taste of Diano: De ziel van Dolcetto en de invloed van terroir

In de wereld van Italiaanse wijnbouw zijn er weinig regio’s die zo specifiek en intrigerend zijn als Piemonte. Eén voorbeeld er van is Diano d’Alba DOCG. Ondanks dat het één van de kleinste DOCG’s van Italië is, heeft dit gebied een rijke geologische en vinologische geschiedenis die vaak over het hoofd wordt gezien. Het exclusieve […]

Lees meer
27 februari 2025/Annick De Wilde

Langhe Chardonnay “Lolly”: Een gouden wijn met een verfijnde touch

Piemonte staat bekend om zijn iconische Barolo en Nebbiolo, maar wist je dat de regio ook fantastische witte wijnen voortbrengt? Een perfect voorbeeld hiervan is de Langhe DOC Chardonnay “Lolly” van Podere Ruggeri Corsini, een wijn die onlangs bekroond werd met een gouden medaille op het prestigieuze Mondial des Vins Blancs in Straatsburg. De prijs […]

Lees meer
20 februari 2025/Annick De Wilde

Giulia Novajra aan het roer bij “I Vini del Piemonte”: een gedreven visie op de toekomst

Het is altijd fijn om met Giulia Novajra te mogen samenwerken in de promotie van Piemontese wijnen waaronder de opleidingen van de Barolo & Barbaresco Academy. Haar gedrevenheid, spontaniteit en professionaliteit maken haar een indrukwekkende persoonlijkheid in de wijnwereld. Met haar nieuwe functie als directeur van I Vini del Piemonte wil ik haar dan ook […]

Lees meer
15 februari 2025/Annick De Wilde

Winter in de wijngaard: Snoeien met de Guyot-methode

De winter brengt rust in de wijngaarden, maar voor de wijnboeren is dit juist een cruciale periode. Het snoeien, of zoals de Italianen zeggen la potatura, bepaalt hoe de wijnranken zich in het voorjaar ontwikkelen en hoeveel druiven de volgende oogst zal opleveren. Bij veel wijnboeren in Piemonte wordt de Guyot-methode, ook wel cane pruning, […]

Lees meer
Grandi Langhe Pelaverga di Verduno
14 februari 2025/Annick De Wilde

Verduno Pelaverga DOC viert 30 jaar: een unieke wijn met een rijke geschiedenis

Tijdens de laatste editie van Grandi Langhe in Turijn had ik het voorrecht om een exclusieve masterclass over Pelaverga di Verduno bij te wonen. Een avond die volledig in het teken stond van deze unieke, kruidige rode wijn, met een boeiende uiteenzetting van Diego Morra, voorzitter van de vereniging Verduno è Uno, en Sergio Germano, […]

Lees meer