week van de steak friet

Week van de steak-friet (10 – 17 oktober), welke wijn drinken we erbij?

Annick Boel-De Wilde
14 oktober 2019 om 15:29

Deze week organiseert de VLAM voor het 3de jaar op rij de week van de steak-friet: van 10 tot 17 oktober 2019.

Maar welke wijn drinken we nu best bij steak-friet? Door de juiste wijn te kiezen, wordt de biefstuk immers alleen maar lekkerder van smaak.

Afgelopen vrijdag zijn we biefstuk friet gaan eten bij mijn schoonouders, want eerlijk is eerlijk…. er kan niemand zo lekker biefstuk bakken als mijn schoonmama. Mijn schoonpa of schoonbroer Raf moeten van haar het lekkerste stukje biefstuk uitkiezen en afsnijden want ja … ook al is mijn schoonmama gepensioneerd het blijft haar in de genen zitten: een échte beenhouwersvrouw moét kieskeurig zijn! Het was weer gezellig samen genieten en ik had alvast een fles Barbaresco Giacosa 2015 van La Ganghija meegenomen.

steak gegrild

Rode wijn bij rood vlees
Een bekende vuistregel is dat je bij rood vlees een rode wijn hoort te drinken.
De eiwitten die in rood vlees zitten zorgen er namelijk voor dat de stroeve smaak van tannines worden verzacht.
Een stuk gebraden, rood vlees is erg stevig van smaak.
Een rode wijn past hier goed bij omdat de tannines van de wijn zachter en soepeler worden door de eiwitten van het vlees.
Dit zorgt voor een goede balans en een heerlijke smaakbeleving van zowel de wijn als het stuk vlees op je bord.

De juiste wijn bij biefstuk
Het is bij elk gerecht van belang dat de wijn goed past bij de ingrediënten van het eten.  De smaken moeten namelijk in balans zijn en elkaar op de juiste manier versterken.

Mijn voorkeur gaat uit naar een stevige, rode wijn zoals bijvoorbeeld een Dolcetto of een Diano d’Alba die minstens een jaar gerijpt heeft, ofwel als je graag iets steviger verkiest dan is een Nebbiolo d’Alba een perfecte match.

Alles hangt ook af van hoe je de steak friet serveert. Ga je voor de gegrilde versie, waarbij je de steak op smaak brengt met wat extra vergine olijfolie van Olio Desiderio, dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een Dolcetto d’Alba, een Diano d’Alba of een Nebbiolo d’Alba.

Maar combineer je de steak met een blauwschimmelkaas of met een champignonroomsaus dan mag deze toch iets meer body en tannines hebben en dan denk ik persoonlijk eerder aan een Roero of een Langhe Nebbiolo. En mag het net dat ietsje meer zijn, dan kan uiteraard een Barbaresco  of een Barolo.

Wens je graag meer advies betreffende wijn en gerecht, kom dan zeker even langs in mijn huiskamerboetiek.

Buon appetito, geniet van jullie biefstuk friet met een lekker glaasje wijn.

 

Reageer via je Facebook-account

Je reactie is pas zichtbaar op Facebook als je "Ook op Facebook plaatsen" aanvinkt.